29 oktober 2021, geschreven door Julia Geurts

Vitaal met Julia & Milou: Vrijwilligerswerk


In het kader van de Rvdb Vitaliteitsmaand hebben wij de rubriek 'Vitaal met Julia' in het leven geroepen. In deze rubriek spreekt HR Interim Professional Julia Geurts met een van haar Rvdb collega's over een bepaald thema. Deze editie is dat thema 'vrijwilligerswerk' en spreekt zij met Milou Papendorp, Talent Manager Recruitment bij Rvdb. Wat Milou's relatie is met vrijwilligerswerk? Je leest het hier.

 
 1. Wat voor vrijwilligerswerk doe je en waarom heb je specifiek hiervoor gekozen?

  Via het vrijwilligersnetwerk “Voor elkaar in Amsterdam” heb ik mijzelf afgelopen december opgegeven om mensen bij mij in de buurt te helpen. In die periode lag er veel sneeuw en ik kon mij zo voorstellen dat oudere en/of minder mobiele mensen hier hinder van ondervonden. In eerste instantie werd ik gekoppeld aan Ineke, zeer vlotte dame van 71, waar ik een aantal keer een boodschap voor heb gedaan. Toen de wegen sneeuwvrij waren, kon Ineke zelf weer op pad. Ik wilde me graag blijven inzetten voor iemand uit de buurt en ben toen in contact gebracht met Loes. Loes is 81 en heeft naast haar nicht vrijwel geen sociaal vangnet meer. Geen man, geen kinderen en sinds februari kan zij niet meer zelfstandig naar buiten door Neuropathie aan beide voeten. Op dit moment doe ik eigenlijk van alles voor Loes; we bellen dagelijks, doe de boodschappen, koop haar favoriete rozen en help haar waar nodig.

   
 2. Hoe vind je het om aan de slag te zijn als vrijwilliger?

  Leuk, ik ben blij dat ik iets voor iemand kan doen! In eerste instantie is het begonnen vanuit de vraag of ik af en toe eens een boodschap zou wil doen. Op dit moment is het zoveel meer en is Loes in een korte tijd een belangrijk persoon voor mij geworden. Met haar 81 jaar is ze geestelijk nog ‘top fit’. Op zondag ga ik geregeld bij haar langs, drinken we een wijntje en kletsen we wat af (vooral Loes).

   
 3. Wat is tot nu toe je mooiste herinnering aan het werk?

  Ik denk de verhalen die Loes vertelt. Ze is 81 jaar en heeft veel meegemaakt: de oorlog, overlijden van beide ouders toen ze 14 jaar was, man verloren op haar 56ste en inmiddels ook al heel wat vrienden. Aan de hand van foto’s kijken we haar leven terug en leer ik haar steeds beter kennen. Ze heeft ontzettend veel van de wereld gezien, kon heel goed dansen en prachtig schilderen. Ondanks het verlies staat ze zo positief en krachtig in het leven. Loes heeft de bloemetjes goed buiten gezet, wat nu geregeld tot hilarische anekdotes leidt.

   
 4. Wat heeft dit vrijwilligerswerk jou gebracht?

  Een bijzonder leuk contact met iemand uit de buurt! Ik ben blij dat ik mezelf heb opgegeven en zo Loes heb leren kennen. Wat voor mij voelt als een kleine moeite is voor iemand anders van groot belang. Doordat ik Loes help, kan ze nu nog zelfstandig in haar appartement blijven wonen.

   
 5. Waarom zou jij andere collega’s aanraden om ook vrijwilligerswerk te doen?

  Omdat het fijn is om elkaar te helpen en nieuwe mensen te leren kennen. Mocht je het belangrijk vinden om maatschappelijk betrokken te zijn en iets willen doen voor een medebewoner, dan kan je je opgeven om vrijwilliger te worden. Er zijn genoeg mensen die je hulp goed kunnen gebruiken!